Никой не е казал, че няма да имам отработени дни. Просто се информирам как стоят нещата, в случай че се наложи да ползвам болничен. :)
Да кажем, че ситуацията е деликатна. Появиха се усложнения и заради това писах по-горе, че искам да взема болничен. Ако се стабилизирам, предпочитам да си ходя на работа.
Никой не е казал, че няма да имам отработени дни. Просто се информирам как стоят нещата, в случай че се наложи да ползвам болничен. :)
А каква е причината да го няма черно на бяло? Единственото, което намерих като условие е да имаш 6 месечен осигурителен стаж на 8 часов работен ден.
А иначе договорът е действителен, така че ме интересуваха само осигуровките, плащани от работника.

А има ли го някъде цитирано като закон това, че е необходим само един отработен ден?

Какви осигуровки се плащат от работника при заплата от 900 лв?

Благодаря!
Здравейте,

при сключване на трудов договор колко дни са необходими да бъдат отработени преди да имам възможност да си взема болничен. Примерно започвам работа на 16 юни.

Какви са разходите от страна на работодател и съответно на работник, ако работната ми заплата е 900 лв?

Благодаря Ви!
1. От датата на постъпване. В случая - 01.07. От тогава важи и 7-дневния срок, в който трябва да се отпишете от борсата.
2. Ще получавате обезщетение от борсата до края на юни и подписването на договора на 23 юни няма да повлияе на сумата, получена от НОИ.
3. Предполагам че до сега имате поне 12 месеца осигурителен стаж с осигуровки за общо заболяване и майчинство. В такъв случай на новото работно място трябва да имате поне един работен ден преди да се "разболеете".

Много благодаря за съдействието! :)
Здравейте,

на 23 юни ще сключа договор, като ще започна работа от 01 юли. В момента съм на борсата. Имам няколко въпроса:

1. От коя дата влиза в сила договорът? Предполагам, че това е от 01 юли и от тогава ли важи този 7-дневен срок, в който трябва да се регистрирам в НОИ и да се отпиша от борсата?

2. Получавам обезщетение от борсата до края на юни и подписването на договора на 23 юни ще повлияе ли на сумата, получена от НОИ, т.е. ще бъде ли намалена с една седмица.

3. В момента съм бременна с термин през октомври и имам намерение да си взема болничен, който да продължи до влизането ми в 45дневния. Колко дни трябва да се водя на работа преди да мога да си изляза в болнични?

Благодаря Ви за съдействието!
Благодаря много, marpan_64 !  :good:
Хрумна ми и още един въпрос: От коя дата спира останалите осигуровки? От началото на 45-дневния болничен ли?

Още веднъж едно голямо благодаря!

Тоест плащат се само здравните осигуровки, без останалите разходи и данъци. Правилно ли съм разбрала?

Благодаря :)
Здравейте,

може ли да ми отговорите на въпроса по време на бременност на служителка работодателят има ли някакви разходи относно този служител, вкл. от момента на излизане на 45-дневния болничен по майчинство.

Благодаря Ви!   :wink1:
Докато изтече майчинството трябва да се осигурявате във Вашата фирма и да си подавате Д1 всеки месец. Дейността е желателно да я спрете, за да не се налага да връщате пари на НОИ :)
[/quotе]
Благодаря :)

Благодаря за бързите отговори!

А как точно става декларирането на доход. Има ли някакви документи, които трябва да бъдат представени и как биват заверени?
И каква е процедурата след излизането в болничен? Мога ли да прекратя дейността или пак трябва да я поддържам 2 години?
Благодаря за бързите отговори!

А как точно става декларирането на доход. Има ли някакви документи, които трябва да бъдат представени и как биват заверени?
Благодаря за отговора, Елена- !
Имам още два въпроса:
1. Мога ли да се регистрирам само за месеците, през които съм без осигуровки като самоосигуряващо се лице на свободна професия(преводач) или нещата са доста по-сложни? Ако отговорът е да, то каква е процедурата?
2. Ако намеря такава фирма, която да ме осигурява, трябва ли да се водя на работа там за целия период от 2 години, за да имам право на цялото обезщетение, или само за месеците, през които ще ми текат осигуровките. Ако трябва да се водя там 2 години, то работодателят ще има ли някакви разходи относно мен през този период? Ако не е задължително, какви са процедурите да ме освободи?

Благодаря отново за отговора! :)
Здравейте,

ситуацията ми е следната:
Съкратена съм и получавам обезщетение за безработица. Ако забременея, ще ми останат месеци без осигуровки. Мога ли по някакъв начин да си внеса осигуровки без да започвам работа на трудов договор за тези месеци и да получавам майчинство?

Благодаря Ви!